iOS

Apa itu iOS? iOS ialah sistem operasi (operating system) bagi peranti mudah alih (mobile device) buatan Apple. iOS dibangunkan oleh Apple hanya untuk kegunaan peranti mudah alih Apple seperti iPhone, iPad, dan iPod Touch.

iPhone OS 1

iPhone OS 1 diumumkan oleh Apple pada 9 Januari 2007 dan dilancarkan kepada umum beserta dengan iPhone pertama yang dilancarkan pada 29 Jun 2007.

Kemas kini iPhone OS 1

iPhone OS 1.1: Sokongan untuk peranti iPod Touch (generasi pertama)

iPhone OS 1.1.5: Versi terakhir iPhone OS 1

iPhone OS 2

Tiada maklumat tambahan buat masa ini

iPhone OS 3

Tiada maklumat tambahan buat masa ini

iOS 4

Tiada maklumat tambahan buat masa ini

iOS 5

Tiada maklumat tambahan buat masa ini

iOS 6

Tiada maklumat tambahan buat masa ini

iOS 7

Tiada maklumat tambahan buat masa ini

iOS 8

Tiada maklumat tambahan buat masa ini

iOS 9

Tiada maklumat tambahan buat masa ini

iOS 10

Tiada maklumat tambahan buat masa ini

iOS 11

iOS 11 diumumkan oleh Apple pada 5 Jun 2017 di Apple WWDC 2017.

iOS 11 ialah sebuah sistem operasi (operating system) bagi peranti iPhone, iPod Touch dan juga iPad. iOS 11 diumumkan oleh Apple pada 5 Jun 2017 di dalam sebuah Apple Event, iaitu Apple Worldwide Developers Conferece (WWDC) 2017.

Ciri-ciri terkini iOS 11

iOS 11 datang dengan beberapa ciri-ciri terbaru yang tidak ada dalam iOS sebelumnya. Berikut dipaparkan beberapa ciri-ciri terkini iOS 11:

ARKit

Memandangkan Augmented Reality (AR) merupakan antara trend terbaharu dalam industri teknologi maklumat dan telekomunikasi, Apple telah memperkenalkan ARKit untuk memudahkan para pembangun aplikasi (app developer) untuk membangunkan app mereka.

Setup Automatik (Automatic Setup)

Jika anda membeli iPhone, iPad atau iPod Touch yang baharu, proses setup menjadi lebih mudah, asalkan anda membawa peranti lama anda berdekatan dengan peranti baharu anda.

Imbasan Dokumen dalam Aplikasi Notes (Document Scanning)

iOS 11 juga membolehkan anda mengimbas dokumen anda menggunakan fungsi kamera dalam peranti Apple anda. Apabile anda selesai mengimbas dokumen anda, anda boleh mengeksportnya dalam format PDF.

Do Not Disturb

Ciri ini membolehkan anda menyahaktifkan pemberitahuan (notification) peranti anda sekiranya anda didapati sedang memandu.

Aplikasi Files

Dengan aplikasi ini, anda boleh melihat dan menguruskan fail-fail anda sama ada di dalam peranti berkenaan mahupun dalam cloud.

Kemas Kini iOS 11.4

iOS 11.4 ialah kemas kini terbaharu daripada Apple. Pada 4 April 2018, Apple masih belum melancarkan iOS 11.4 kepada pengguna umum. Walau bagaimanapun, peserta bagi program “public beta” Apple boleh memuat turun iOS 11.4 Public Beta melalui peranti masing-masing.

Sumber

  1. Forbes – https://www.forbes.com/sites/amitchowdhry/2017/09/19/ios-11-features-2/#58e85ef768a9

Ciri-ciri terbaru

64-bit: Dengan iOS 11, hanya aplikasi 64 bit sahaja boleh dijalankan di peranti. Sokongan terhadap aplikasi 32 bit telah dihentikan oleh Apple.

iOS 12

Apple dijangka akan melancarkan iOS 12 pada pertengahan tahun 2018.

Dikemas kini pada